Oceňování lidských aktiv podniku se zvláštním zřetelem na oceňování lidských aktiv znalostního podniku - Filipová, Iveta; Mařík, Miloš, 1947-; Valach, Josef, 1933-2025; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Dizertační práce se zaměřuje na oceňování lidských aktiv pro potřeby oceňování podniků. Úvodní část obsahuje mj. rešerši poznatků o oceňování lidského kapitálu včetně identifikace "prázdných míst" v teorii oceňování podniků v souvislosti s oceňováním lidských aktiv. Teoretické a experimentální rozpracování vybraných chybějících poznatků rozdělených do dvou rovin ocenění -- přímé (samostatné) a nepřímé ocenění lidských aktiv prostřednictvím oceňovacích metod podniku DCF a EVA, je hlavním cílem práce. Teoreticko-analytická část obsahuje pojednání o postavení lidských aktiv (lidského kapitálu) v rámci intelektuálního kapitálu a absenci lidských aktiv v účetních výkazech, které spějí k závěru, že lidská aktiva by měla být zahrnuta jako samostatná položka do čistých operačních aktiv podniku při oceňování metodami DCF a EVA. V práci jsou analyzovány různé definice lidského kapitálu a následně je na základě vymezených konstrukčních požadavků odvozena definice lidských aktiv pro potřeby oceňování podniků. V experimentálně-analytické části jsou uvedeny popisy a analýzy dostupných metod/modelů oceňování lidských aktiv (lidského kapitálu). Následně je odvozen modifikovaný výnosový přístup pro přímé ocenění lidských aktiv podniku, který zahrnuje návrhy pro alokaci výnosů připadajících na lidská aktiva, zakomponování kvalitativního prvku hodnocení lidských aktiv do prognózy budoucích výnosů připadajících na lidská aktiva a specifické diskontní míry pro lidská aktiva. V rámci nepřímého ocenění lidských aktiv (v metodách DCF a EVA) je pozornost zaměřena na návrh variantních možností začlenění finanční hodnoty lidských aktiv do čistých operačních aktiv oceňovaného podniku (mj. i návrhu teoretického východiska pro určení tržní ceny lidských aktiv) a úpravám ekonomick
změny v rozložení hodnoty podniku mezi NOA a tržní přidanou hodnotu a změny rentability investovaného kapitálu oproti ocenění, kdy do čistých operačních aktiv oceňovaného podniku nebyla začleněna finanční hodnota lidských aktiv. Závěrečná část je věnována návrhu doporučení pro oceňování lidských aktiv podniku. Doporučení jsou rozčleněna na část obsahující přímé ocenění lidských aktiv nákladovým a výnosovým přístupem a část obsahující nepřímé ocenění lidských aktiv prostřednictvím oceňovacích metod podniku DCF a EVA.
Vedoucí práce: Miloš Mařík
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations