Provázanost trhu práce a měnové politiky NAIRU, hystereze a reakce měnové politiky - Slaný, Martin, 1982- (2014)
Disertační práce se věnuje analýze vzájemné vazbě trhu práce a měnové politiky pomocí dvou základních teoretických konceptů -- hypotézy přirozené míry, resp. NAIRU, a hypotézy hystereze. První kapitola rozebírá nejčastější podoby Phillipsovy křivky, jež je ústředním modelem makroekonomické teorie ve vazbě trhu práce a měnové politiky. Navazuje kapitola pojednávající o exogenním konceptu NAIRU, která je používána jako aproximace přirozené míry. Hystereze nezaměstnanosti vnímá naopak NAIRU jako veličinu endogenního charakteru, závislou na předcházejících nerovnovážných situacích na trhu práce. Analyzovány jsou hlavní příčiny hystereze: efekt změny kapitálové zásoby, role dlouhodobě nezaměstnaných a hypotéza insider-outsider. Kapitola je doprovázena jednoduchými statisticko-ekonometrickými testy jednotlivých mechanismů. Hystereze nezaměstnanosti jako taková je ověřena pomocí standardních metod testování jednotkového kořene. Výsledky prokazují výskyt hystereze jak na českých datech, tak v zemích střední a východní Evropy (SVE). Čtvrtá kapitola se věnuje měnově politickým implikacím hystereze nezaměstnanosti. Zmíněny jsou dvě hypotézy o vztahu inflace a NAIRU, a měnově politických úrokových sazeb a NAIRU, které jsou předmětem empirické části. S využitím VAR modelu jsou sledovány krátkodobé vazby mezi trhem práce a měnově politickými proměnnými. Dlouhodobé vazby jsou testovány pomocí kointegrační analýzy a modelu korekce chyb (VECM). Modely jsou testovány na datech ČR a Polska za období 2000-2013. Využit je i sdružený regresní odhad za deset zemí SVE. Výsledky ukazují, že měnová politika má vliv na trh práce v krátkém, ale i dlouhém období a výsledky tak podporují hypotézu hystereze.