Motivační kompetence manažera k řízení práce z domova - Filipčíková, Kateřina; Hiršová, Miloslava, 1950-; Hrušková, Zdena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou motivačních aspektů práce z domova a nároky na motivační kompetence manažera v tomto režimu. Cíl práce je zjistit vliv práce z domova na pracovní motivaci zaměstnanců společnosti X a jakými motivačními nástroji je vhodně motivovat. Sběr dat probíhal formou dotazníkového šetření mezi manažery a jejich příslušnými týmy. Data byla následně zpracována pomocí popisné statistiky a jednovýběrového t-testu, který porovnával poznatky o důležitosti potřeb zaměstnanců se schopností manažera jejich potřeby reflektovat, přičemž vstupní data byly střední hodnoty odpovědí. Výsledky výzkumu ukázaly, že existenční a vztahové potřeby ovlivňují motivaci zaměstnanců společnosti X nejvíce. Zároveň zaměstnanci nepociťují změnu motivace po přechodu na trvalou práci z domova. Dále se podařilo ověřit, že manažeři jsou schopni částečně reflektovat motivační aspekty charakteristické pro práci z domova a používají motivační nástroje, se kterými jsou jejich podřízení spíše spokojení. Na závěr byla formulovaná doporučení pro manažerskou praxi odrážející zpětnou vazbu zaměstnanců na motivační nástroje.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses