Transformace tradičně řízených organizací na vybrané modely samořízení - Froňková, Eliška (2022)
Digitalizace, globalizace a liberalizace vytvářejí velké změny na trzích. Aby byly organizace schopny udržet si svou konkurenceschopnost, musejí mít schopnost rychlé adaptace a reakce na změny na trhu. V současné době dominuje v organizacích tradiční manažersko-hierarchické řízení. Tradiční přístupy k managementu jsou ve dnešním pro-středí rigidní a v rychle měnícím se prostředí selhávají. V posledních desetiletích začaly vznikat alternativní ucelené formy řízení, které jsou založené na sebeřízení. Tato práce představuje tři vybrané modely samořízení. Cílem práce je na základě výzkumné metody systematické rešerše definovat, jak probíhá proces transformace tradiční organizace na vybrané modely samořízení a identifikovat kritické faktory a výzvy spojené s transformací. Výsledkem práce je popsání 3 fází transformace na Agilní organizaci a Holakracii dle publikované vědecké literatury, identifikování 12 kritických bodů a výzev spojených s transformací a definování důležitých faktorů vedoucích k úspěšné udržitelné transformaci. Výsledky práce jsou doplněny o vhled do podnikové praxe ve formě případové studie ze dvou firem procházející transformací. Cíl popsat transformaci tradiční organizace na Tyrkysovou organizaci se nepodařilo naplnit z důvodu ne-dostatečného počtu vydaných vědeckých publikací.