Vplyv logaritmickej normalizácie a zmeny váh na výsledné usporiadanie variant v metódach TOPSIS a VIKOR - Ondrušková, Bronislava; Kuncová, Martina, 1974-; Fiala, Petr, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Aby bolo možné využiť niektoré metódy viackriteriálneho hodnotenia variant, je nutné previesť hodnoty kritérií na spoločnú škálu, ktorá umožní ďalšie hodnotenie a klasifikáciu variant. Normalizačných techník, ktoré sa na tento účel využívajú, je veľké množstvo. A otázka, aká normalizačná technika je pre jednotlivé metódy viackriteriálneho hodnotenia variant tá najvhodnejšia, je v odborných článkoch často rozoberaná. Táto práca sa zaoberá porovnaním a rozšírením prístupov, ktoré sú využívané k hodnoteniu normalizačných techník. Ďalej porovnáva vplyv normalizácie na výsledné usporiadanie variant pre algoritmy metód TOPSIS a VIKOR. Okrem popisu zavedených postupov, ktoré sa pre hodnotenie normalizačných techník používajú, je navrhnutý nový postup na ich hodnotenie, ktorý je následne prezentovaný na niekoľkých príkladoch.
Vedoucí práce: Martina Kuncová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses