Hodnotenie štátov Európskej únie pomocou DEA modelov a metód viackriteriálneho rozhodovania - Garančovská, Mária (2022)
Táto diplomová práca sa zaoberá analýzou vybraných indexov hodnotiacich životnú úroveň a kvalitu života v krajinách Európskej únie. V teoretickej časti sú predstavené koncepty vnímania pojmov životná úroveň a kvalita života, popísané indexy Human Development Index, The Legatum Prosperity Index a The Social Progress Index, ktoré životnú úroveň a kvalitu života hodnotia, a predstavené metódy viackriteriálneho hodnotenia variantov a modely analýzy obalu dát, ktoré sa ku konštrukcii podobných rebríčkov využívajú. V praktickej časti sú porovnané rebríčky zostavené pomocou metód TOPSIS, VIKOR a WASPAS s pôvodnými rebríčkami vybraných indexov. Na základe korelačnej analýzy je posúdená vhodnosť metodiky konštrukcie indexov a návrh vhodnej alternatívy k výpočtu spomedzi predstavených metód viackriteriálneho hodnotenia variantov. V ďalšej časti práce je vybraných 5 oblastí spadajúcich pod koncept životnej úrovne a kvality života, kde sú opäť zostavené rebríčky tentokrát pomocou modelov analýzy obalu dát. Na základe modelu CCR-O sú vybrané efektívne jednotky, ktoré dokážu ďalej použité modely AP, MAJ a L_∞ zoradiť. Tieto výsledky sú porovnané s výsledkami metód viackriteriálneho hodnotenia variantov a nad výhodami, nevýhodami a vhodnosťou využitých modelov je v závere krátka diskusia.