Využití statistických metod ve hře League of Legends - Jirka, Jan (2022)
Diplomová práce si klade dva hlavní cíle: vytvoření prediktivních modelů pro predikci výsledků profesionální zápasy videohry League of Legends a obohacení datasetu profesionálních zápasů o další datové zdroje. První část práce se věnuje webscrapingu dostupných zdrojů pro získání hráčských přezdívek profesionálních hráčů. Obohacení dat z profesionálních bylo založeno na třech zdrojích, ze kterých se podařilo získat hráčské přezdívky 77 % profesionálních hráčů lig LEC, LCK, LCS a LPL. Data z profesionálních a rekreačních zápasů jsou agregována a transformována pro modelování. V rámci modelování jsou porovnány metody náhodných lesů a k-nejbližších sousedů při využívání různých přístupů rozdělení dat pro testovací účely. Na základě testovacích kritérií se při využívání testovacího datasetu za pomoci metody náhodných lesů podařilo získat model, který za celou dobu modelování dokázal správně určit výsledek v 54,67 % zápasů. Model náhodných lesů bez testovacího datasetu dokázal za stejné období správně určit 57,72 % zápasů. Z analýzy důležitosti skupin proměnných bylo zjištěno, že nejdůležitějšími skupinami jsou hráčské statistiky v lize a hráčské statistiky v solo queue. Analýzy a datové transformace byly provedeny za pomocí jazyku Python.