Alternativní formy zajištění na stáří - Tománková, Lenka (2022)
Diplomová práce se zabývá velmi diskutovaným tématem udržitelnosti současného penzijního systému v České republice. Literární rešerše zhodnocuje stav penzijního systému České republiky z globálního hlediska a jeho pravděpodobný vývoj do budoucna. Výzkumná část analyzuje možnosti soukromého zajištění na stáří skrze III. pilíř doplňkového penzijního spoření, stavebního spoření a investice do nemovitosti z pohledu vlastního bydlení na stáří. Zejména poměřuje výnosnost, riziko, likviditu, výhody a nevýhody jednotlivých variant. Cílem této práce je vyhodnocení nejvýhodnější alternativní formy.