Styl vedení a osobnostní rysy manažera - Ondráš, Robert; Hiršová, Miloslava, 1950-; Bednářová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Cílem mé bakalářské práce je zjistit, zda vybrané osobnostní rysy manažera ovlivňují jeho styl vedení. V literární rešerši jsou představeny transformační a transakční styl vedení a popsána je také struktura osobnosti se zaměřením na temperament a jeho rysy. Dále je diskutována závislost těchto dvou proměn-ných na základě již provedených studií. V praktické části byl proveden výzkum mezi 32 manažery ve společnosti X. Pro získání dat bylo použito dotazníkové šetření. Temperamentové rysy byly zjišťovány pomocí vybrané části osobnost-ního dotazníku, který slouží k měření osobnostních charakteristik podle modelu Big Five. Pro zjištění aplikovaného stylu vedení byl využit dotazník přístupu k vedení lidí. Analýza vztahu mezi proměnnými byla provedena na základě Pearsonova korelačního koeficientu a p-hodnoty. Následně jsou získané výsled-ky interpretovány a na základě zjištěných dat bylo navrhnuto dalšího postupu pro budoucí výzkum.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses