Vliv tvorby opravných položek a rezerv na daň z příjmů ve firmách zabývajících se výrobou solární energie - Kahounová, Karolína (2022)
Cílem diplomové práce je zjistit vliv tvorby opravných položek a rezerv na daň z příjmů u subjektů zabývající se výrobou solární energie, kteří mají povinnost odvodu finančních prostředků kolektivnímu systému (právnická osoba) na budoucí likvidaci solárních panelů. Diplomová práce je zaměřená na zákonnou solární rezervu, která je vypočtena v závislosti na příspěvku na likvidaci a zároveň není podmíněna jejím zaúčtováním a vykazováním. K naplnění cílů diplomová práce byl tvořen modelový příklad, komparace účetních výkazů a dotazníkové šetření. Prostřednictvím modelového příkladu byla simulována tvorba opravných položek a rezerv a jejich dopady na daň z příjmů v případě jejich daňové a nedaňové uznatelnosti. Zároveň byla doplněna souvislost peněžních prostředků s tvorbou opravných položek a rezerv. Prostřednictvím komparace položek z účetních výkazů byl zjištěn podíl firem zabývajících se výrobou solární energie, které tvoří opravné položky a rezervy. V případě vykazování zákonné solární rezervy bylo zjištěno, že pouze 47 % účetních jednotek vykazuje zákonnou solární rezervu ve správné výši. Dotazníkové šetření se zaměřuje mj. na to, jaký vliv mají manažeři na tvorbu opravných položek a rezerv a zároveň zjišťuje existenci statisticky průkazného vztahu mezi výkonem solární elektrárny a uplatňování zákonné solární rezervy v daňovém přiznání.