Analýza a porovnanie kriminálnych trestných činov v krajoch SR - Sanigová, Lucia (2022)
Diplomová práca analyzuje kriminalitu v Slovenskej republike a krajoch v rokoch 2010-2021. Analyzované sú ukazovatele počtu zistených trestných činov, miery objasnenosti a priemernej výšky škody. V sledovanom období nastal u celkovej kriminality pokles počtu zistených trestných činov a nárast miery objasnenosti. V roku 2021 je na Slovensku zistených 50 915 TČ s mierou objasnenosti 59,5 %. Majetková kriminalita je najpočetnejším druhom kriminality s najnižšou mierou objasnenosti. Priemerná výška škody je najviac ovplyvnená ekonomickou kriminalitou, ktorá dosahuje v priemere 32 951 €. Ekonomická kriminalita má súčasne druhú najnižšiu mieru objasnenosti, v roku 2021 je dokonca najnižšia spomedzi všetkých druhov kriminality. Najvyšší index kriminality je v Bratislavskom kraji a najnižší v Prešovskom kraji. Naopak miera objasnenosti je najvyššia v Prešovskom kraji a najnižšia v Bratislavskom kraji. Priemerná výška škody vo všetkých krajoch, okrem Banskobystrického kraja, absolútne aj relatívne rastie. Z pohľadu štruktúry kriminality v krajoch, sú najväčšie odlišnosti pri miere objasnenosti a najväčšie výkyvy pri priemernej výške škody u ekonomickej kriminality. Analýza mesačných časových radov potvrdzuje prítomnosť sezónnosti, vďaka čomu sa zistila závislosť sezónnych indexov počtu zistených trestných činov a miery objasnenosti. Diplomová práca skúma kriminalitu pomocou dôležitých ukazovateľov, a súčasne poskytuje prehľad vývoja kriminality podľa štruktúry v SR a krajoch.