Financování vysokého školství v ČR a na Slovensku : koeficienty ekonomické náročnosti - Flusková, Hana; Fischer, Jakub, 1978-; Svoboda, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Problematika financování veřejných vysokých škol je velmi důležitým tématem, které má vliv na vývoj životní úrovně a vzdělanost každé země. Součástí práce je analýza současného financování vysokého školství se zaměřením na první rozpočtový okruh v České republice a jeho obdobou na Slovensku, včetně vývoje a změn v posledních letech. Cílem práce je vytvořit alternativní výpočet koeficientu ekonomické náročnosti pomocí koeficientu oboru používaného na Slovensku. Výsledné odhady koeficientů oboru pro Českou republiku jsou porovnány s aktuálními hodnotami českých koeficientů ekonomické náročnosti, slovenských koeficientů oboru a obou koeficientů vycházejících z článku (Hužvár & Rigová, 2010). Z původního počtu 148 fakult veřejných vysokých škol po očištění dat zůstalo pouze 50 tzv. homogenních fakult, případně celoškolských pracovišť u veřejných vysokých škol bez fakultního dělení, u kterých bylo možné výpočet provést. Výsledkem diplomové práce je zjištění, že koeficient ekonomické náročnosti není totéž co koeficient oboru, který pracuje pouze s personální náročností. Na diplomovou práci by bylo možné navázat rozšířením vzorce pro výpočet přidáním dalších nákladů, aby více odpovídal koeficientu ekonomické náročnosti, sjednocením organizačního řazení ostatních pracovníků napříč jednotlivými fakultami a výpočtem koeficientu oboru na nehomogenních fakultách.
Vedoucí práce: Jakub Fischer
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses