Deaths of despair v evropské perspektivě - Klubal, Ondřej (2022)
Úmrtí ze zoufalství, spojené s předávkování drogami, alkoholismem a sebevraždami, sužují americkou společnost již více než 20 let a stále nebyl nalezen spolehlivý recept, jak tomuto negativnímu jevu zabránit. Téma nadzdvihli vědci z univerzity v Princetonu Angus Deaton a Anne Case v roce 2015 a od té doby se řada dalších odborníků pokouší téma probádat z různých perspektiv a zjistit, co nejvíce úmrtnost ovlivňuje. V evropských reáliích zatím o této problematice příliš slyšet nebylo. Cílem této práce proto bylo zhodnotit stav posledních několika let a zjistit, jaké socioekonomické faktory mohou stát na pozadí tohoto fenoménu. Při pohledu na časovou řadu bylo zjištěno, že vývoj této specifické úmrtnosti ve většině evropských zemích stabilně klesající a následuje křivku úmrtnosti celkové, která od druhé poloviny minulého století odpovídá ve většině rozvinutého světa teorii epidemiologického přechodu. Vdalší části práce bylo na úrovni NUTS2 regionů zjištěno, že ze všech dostupných socioekonomických ukazatelů, které byly pro tuto práci dostupné a relevantní, jsou významné zejména vzdělání a nezaměstnanost. Překvapujícím zjištěním bylo, že nezaměstnanost je s úmrtností ze zoufalství v negativním vztahu, ačkoliv původní předpoklad byl opačný. S růstem vysokoškolsky vzdělaných naopak, podle očekávání, úmrtnost podle vybraných příčin klesá. K analýze těchto souvislostí byla využita vícenásobná lineární regrese společně s pokročilejším stepwise modelem. V závěru analytické části pak pomocí metody hlavních komponent bylo možné nalézt určité vazby mezi socioekonomickými charakteristikami a snížit tak nadměrnou dimenzionalitu dat. V závěru jsou uvedeny některé myšlenky a úvahy nad rámec literatury.