Vztah člověka a stroje v procesu rozhodování a související rizika - Budílek, Jaroslav; Sigmund, Tomáš; Novotný, Jakub, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Umělá inteligence se v některých odvětvích stává významným prvkem nebo samostatnou entitou v procesu rozhodování. Tato aplikace umělé inteligence však za některých okolností obnáší řadu rizik. Cílem této práce je zhodnotit rizika a dopady využití počítačů, zejména umělé inteligence, v procesu rozhodování a také navrhnout kroky, které by mohly vést k zmírnění nebo kompletní eliminaci těchto rizik. Za tímto účelem jsou identifikovány různé přístupy k rozhodovacímu procesu člověka a stroje a implementaci umělé inteligence na základě dostupné literatury. Tyto přístupy jsou dále porovnány a jsou identifikovány jejich klíčové charakteristiky, zejména s důrazem na případné chyby, které v tomto procesu mohou u jednotlivých přístupů vznikat. Na základě těchto charakteristik a řady argumentů jsou poté navrhována řešení pro zlepšení těchto přístupů a jejich možné kombinace. Výsledky odpovídají stanovenému cíli, ale vyžadují rozšíření na základě kontextu, ve kterém je rozhodovací proces realizován. Navrhované kroky zároveň kvůli rozsahu tématu nechávají prostor pro diskusi, případně další výzkum této problematiky.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses