Prokrastinácia a úzkosť ako manažérsky problém - Šoltýsová, Michaela (2022)
Cieľom bakalárskej práce je zlepšiť teoretické pochopenie akademickej prokrastinácie a testovej úzkosti, objasniť ich príčiny a následky a zanalyzovať vzťah medzi akademickou prokrastináciou a testovou úzkosťou u študentov generácie Z. Teoretická časť prináša zhodnotenie súčasného poznania na základe obsiahlej literárnej rešerše, ktoré je potrebné na pochopenie skúmanej problematiky. Na splnenie cieľa práce boli pre praktickú časť formulované jedna hlavná a dve vedľajšie hypotézy a jedna výskumná otázka. Uskutočnil sa kvantitatívny výskum prostredníctvom dotazníkového šetrenia. K výskumu bol využitý dotazník zložený zo Solomonovej a Rothblumovej prokrastinačnej škály (PASS) a Westside test anxiety škály. Na základe analýzy dát bol zistený pozitívny vzťah medzi akademickou prokrastináciou a testovou úzkosťou. Výsledky ukázali, že ženy generácie Z majú väčšiu tendenciu pociťovať testovú úzkosť, zatiaľ čo v tendencii prokrastinovať nebol zistený významný rozdiel medzi pohlavím. Z výskumu tiež vyplývajú najčastejšie dôvody prokrastinácie u študentov generácie Z. Na základe získaných dát boli vytvorené odporúčania na intervencie pre redukciu akademickej prokrastinácie a testovej úzkosti.