Praktická aplikace IoT řešení s využitím open source technologií - Pleskač, Václav; Pavlíček, Antonín, 1977-; Kratochvíl, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tématem této diplomové práce je Internet věcí. Cílem práce bylo položit teoretický základ nezbytný k pochopení problematiky IoT, analyzovat výhody a nevýhody open source řešení, porovnat populární IoT platformy a také navrhnout IoT řešení konkrétního problému, spolu s jeho praktickou aplikací. Teoretický základ byl shromážděn na základě rešerše a analýzy dostupných zdrojů. První část práce se věnuje teoretickému základu, tedy pojmu Internet věcí, součástem tvořícím IoT zařízení, různým způsobům připojení, bezpečnosti ve vztahu k IoT a také pojmu Open source. Druhá část práce demonstruje proces zavedení nového IoT řešení do domácnosti. Řešenými problémy jsou zaprvé neefektivní proces krmení domácích zvířat a zadruhé nadužívání chytrých telefonů kvůli špatné dostupnosti některých informač- ních zdrojů. Praktická část práce dokumentuje celý proces nasazení, od analýzy problémů, přes návrh řešení (včetně návrhu bezpečnostních opatření), následnou implementaci dvou prototypů - chytrého zrcadla a automatického krmidla domácích zvířat (feederu), až po otes- tování celého řešení. Výsledkem práce je přehledný teoretický základ a funkční IoT řešení, sestávající ze dvou plně funkčních IoT prototypů, které tvoří základ domácího IoT ekosys- tému. Z práce také vyplývá, že open source řešení může znamenat značnou úsporu zejména pořizovacích nákladů a stejnou nebo vyšší úroveň bezpečnosti.
Vedoucí práce: Antonín Pavlíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses