Vliv organizační kultury na fluktuaci zaměstnanců ve vybrané firmě - Jandová, Lenka; Musil, Martin, 1976-; Hiršová, Miloslava, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Hlavním cílem diplomové práce je zjištění, zda existuje vztah mezi organizační kulturou i klimatem a úmyslem zaměstnanců odejít z firmy, což může souviset s fluktuací zaměstnanců ve vybrané firmě. Předmětem práce je vymezení teoretických základů, metod a postupů pro identifikaci příčin rostoucí fluktuace zaměstnanců, provedení statistických testů ověřující vliv organizační kultury či klimatu na úmysl zaměstnance odejít z práce a následné doporučení pro jeho zlepšení stavu. Teoretická část je rozdělena do dvou hlavních částí. Obsahem první části je vysvětlení silné organizační kultury a její vazby na klima, výkonnost a motivaci ve firmě. Druhá část je věnována fluktuaci a jejím příčinám a metodám měření. Metodologická část obsahuje stanovené hypotézy a strategii výzkumu. Samotnému výzkumu je vyhrazena poslední část diplomové práce. Součástí této práce je zhodnocení vztahu mezi organizační kulturou či klimatem a záměrem zaměstnance odejít z vybrané firmy. K uvedenému účelu byl na základě teoretických poznatků použit dotazník, který za pomoci sedmi prvků zkoumá aspekty organizační kultury a klimatu ve vztahu k úmyslu zaměstnance odejít z firmy. Závěrem práce je, že úspěch/inovace/kompetence, důraz na odměny, osobní úspěch a emoční vyčerpání mají staticky významný vliv na úmysl zaměstnance odejít z práce.
Vedoucí práce: Martin Musil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses