Problémy a vybrané aspekty nástupnictví v rodinných firmách - Konečný, Adam; Hejda, Jan, 1955-; Hanousek, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Hlavním cílem práce je zodpovězení obsáhlé výzkumné otázky „Jak předat středně velkou rodinnou firmu, co nejlépe?“ Na tuto otázku navazují další dílčí otázky, a sice „Jak odejít z firmy včas?“, „Jak udržet rodinu pohromadě?“ a „Jak začlenit nové členy do rodinné firmy?“. Ke splnění záměru je proveden analytický rozbor jednotlivých možných instrumentů předání rodinné firmy, které umožňuje český právní řád. K přiblížení situace na českém trhu rodinných firem je proveden výzkum pomocí polostrukturovaných rozhovorů s představiteli tří rodinných firem. Výstupem práce je návrh nástupnického plánu střední rodinné firmy, jakožto typického představitele tohoto druhu podnikání v ČR. Řešení předání vzorové rodinné firmy je okomento-váno a jsou popsány aplikované zákonné instrumenty. Vedlejšími cíli práce je přiblí-žení, co je to rodinná firma a zhodnocení podmínek, postupů a úspěšnosti předání rodinných firem v ČR. Hlavní i vedlejší cíle jsou zpracovány s důrazem na ma-nagement firmy, neboť s otázkou předání firmy se jednoho dne musí vypořádat každý vrcholný management a vlastník rodinné firmy. Vzhledem k tomu, že ne kaž-dá taková osoba má však právní vzdělání, může být složité zvolit vhodné řešení, k čemuž má tato práce napomoct.
Vedoucí práce: Jan Hejda
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses