Návrh a implementace NLP aplikace pro odebrání podpisové části emailu pro vybranou firmu - Elstnerová, Simona; Vencovský, Filip; Vajdečka, Peter; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a implementací aplikace, jež dokáže rozpoznat podpis emailu od jeho obsahu. Tato aplikace se bude později využívat při předpřípravě vstupních dat, tedy příchozích emailů, v rámci modelu, který klasifikuje samotný obsah emailu, aby se zjednodušilo jeho roztřídění a přeposílání na konkrétní oddělení. Struktura a jazyk použité v emailech se mnohdy diametrálně liší, jelikož email může být napsán formálně či neformálně, může se jednat o osobní, firemní, reklamní, úřední, či jiný druh emailu. Z tohoto důvodu je potřeba na úlohu klasifikace textu emailu nahlížet jakožto na NLP úlohu, jinak řečeno na úlohu zpracování přirozené řeči (natural language processing). V rámci této diplomové je nejprve popsána a vysvětlena současná situace třídění emailů ve vybrané firmě, kam se tato aplikace bude zařazovat. Dále je zde k nalezení rešerše akademických prací, jež se zabývají podobným tématem klasifikace emailů a nalezení jejich podpisových částí. Poté jsou zde prodiskutovány různé metody, které se u NLP aplikací využívají, a to jak při předpřípravě vstupních dat, výběru vhodného algoritmu a knihoven, tak pro vhodné míry validace již natrénovaných modelů. V praktické části diplomové práce je popsána tvorba samotné aplikace i s ukázky výpisu programovacího kódu. Nakonec práce jsou uvedeny doporučení, jak natrénovaný model nejlépe využít a co by bylo vhodné pro příští natrénování modelu změnit nebo upravit.
Vedoucí práce: Filip Vencovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses