Etika velkých dat v oblasti zdravotnictví - Tranová, Thu Thuy (2022)
Bakalářská práce pojednává o ochraně citlivých dat ve zdravotnictví, identifikaci etických problémů v souvislosti s velkými daty a jak legislativa a etické kodexy tuto problematiku řeší. S využíváním novějších technologií a rostoucí potřebou velkého množství dat se toto téma stává čím dál aktuálnější, zejména pokud jde o oblast zdravotnictví, která je v běžném kontaktu s citlivými daty. Cílem práce je zjistit postoj k soukromí zdravotních dat a povědomí o shromažďovaných datech u zařízeních využívající velká data. V teoretické části je proto vysvětlení významu informační etiky, soukromí a zákonů zabývající se zdravotními daty a zhodnocení legislativy z pohledu ochrany osobních údajů. Součástí je i bližší pohled na využití velkých dat ve zdravotnictví, vymezení výhod a nevýhod velkých dat pro jednotlivce a firmy a identifikace rizik velkých dat z etického hlediska. V praktické části je vypracováno dotazníkové šetření a zároveň zrealizovaný rozhovor s odborníkem z oblasti zdravotnictví. Dotazníkové šetření je zaměřeno na povědomí o shromažďovaných datech, privacy calculus a snaží se zjistit, pro jaké organizace či účel by byli lidé ochotní dobrovolně poskytnout svoje data. Podle zjištěných informací a zpracovaných výsledků bylo zjištěno, že lidé jsou ochotní věnovat data pro detekci nemocí a klinický výzkum a nejvíce věří vládě a akademickým institucím, co se týče etického zacházení s daty.