Faktory ovlivňující bankovní poradce při servisu a prodeji v digitálním bankovnictví - Kapounová, Kristýna (2022)
V diplomové práci se zkoumá problematika digitalizace v bankovním sektoru. Cílem diplomové práce je zjistit, jaké faktory ovlivňují zaměstnance při servisu a prodeji v digitálním bankovnictví. Zároveň je v práci kladen cíl stanovit doporučení, které povedou k lepšímu přijetí digitální obsluhy ze strany zaměstnanců. Teoretická část diplomové práce zahrnuje digitalizaci, personální management a psychologické aspekty práce. Aplikační část je věnována zkoumanému problému digitalizace v bankovnictví v Komerční bance, a to prostřednictvím dotazníku, který byl předán zaměstnancům této banky. Dále je v aplikační části obsaženo vyhodnocení výsledků dotazníkového šetření prostřednictvím statistického zpracování odpovědí. Závěr je věnován interpretaci dosažených výsledků a doporučení.