Faktory ovlivňující bankovní poradce při servisu a prodeji v digitálním bankovnictví - Kapounová, Kristýna; Závodná, Lucie Sára, 1984-; Kalenský, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
V diplomové práci se zkoumá problematika digitalizace v bankovním sektoru. Cílem diplomové práce je zjistit, jaké faktory ovlivňují zaměstnance při servisu a prodeji v digitálním bankovnictví. Zároveň je v práci kladen cíl stanovit doporučení, které povedou k lepšímu přijetí digitální obsluhy ze strany zaměstnanců. Teoretická část diplomové práce zahrnuje digitalizaci, personální management a psychologické aspekty práce. Aplikační část je věnována zkoumanému problému digitalizace v bankovnictví v Komerční bance, a to prostřednictvím dotazníku, který byl předán zaměstnancům této banky. Dále je v aplikační části obsaženo vyhodnocení výsledků dotazníkového šetření prostřednictvím statistického zpracování odpovědí. Závěr je věnován interpretaci dosažených výsledků a doporučení.
Vedoucí práce: Lucie Sára Závodná
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses