Javascriptová knihovna pro tvorbu interaktivních polí webových formulářů - Šafránek, Jakub; Vojíř, Stanislav; Nguyen, Viet Bach; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Formulářová pole patří mezi jedny z klíčových a nejpoužívanějších prvků webových stránek, se kterými se uživatelé setkávají prakticky každý den. Je proto důležité, aby se s nimi uživatelům pracovalo co možná nejlépe. Formulářová pole realizovaná čistě prostřednictvím HTML5 však často nesplňují požadavky, které na ně tvůrci webů mají. Hlavním cílem této diplomová práce je proto navrhnout a implementovat javascriptovou knihovnu pro tvorbu formulářových polí. V práci je nejdříve popsán úvod do problematiky používání formulářů v prostředí webových aplikací a analýza nedostatků konkrétních typů formulářových polí. Dále je provedena rešerše již existujících javascriptových knihoven, které se danou problematikou zabývají. Na základě získaných informací je posléze navrženo vlastní řešení včetně výběru základní sady formulářových polí skládající se z pole textového, číselného, URL, přepínače, rozbalovací nabídky a pole pro nahrávání souborů. Toto navržené řešení je poté realizováno a otestováno napříč různými prohlížeči i zařízeními. Výstupem této práce je vlastní vytvořená javascriptová knihovna jménem Hai Form, nabízející celkem 6 typů formulářových polí dostupných ve světlé i tmavé barevné variantě. Knihovna je zároveň navržena tak, aby ji bylo možné implementovat buď prostřednictvím čistého javascriptu, nebo pomocí frameworku Vue.js. Obě tyto verze jsou demonstrovány na vytvořené webové stránce určené k propagaci a otestování knihovny. Kompletní zdrojový kód je současně uvolněný a dostupný pod open source licencí na GitHubu.
Vedoucí práce: Stanislav Vojíř
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses