Hodnotové priority jako motivační zdroj dobrovolné práce - Kadlecová, Aneta (2022)
Bakalářská práce se zabývá hodnotovými prioritami a motivací dobrovolných hasičů ve vybraném sboru. V teoretické části byla zpracována rešerše, která přibližuje té mata dobrovolnictví, hodnot a motivace. V rámci praktické části byl proveden výzkum pomocí dotazníkového šetření. Byl použit Schwartzův dotazník PVQ a dotazník motivace k dobrovolné práci VFI. Pro zpracování získaných dat bylo využito popisné statistky (k interpretaci sdílených hodnot a motivace) a Spearmanova korelačního koeficientu (pro zjištění vztahu mezi proměnnými). Bylo zjištěno, že nejvíce zastoupenou hodnotu mezi dobrovolnými hasiči je benevolence a univerzalismus, naopak nejméně hodnota moci a úspěchu. Mezi motivačními funkcemi je nejvíce preferovaná funkce hodnotová, nejméně pak sociální. Na základě analyzovaných dat bylo také stanoveno doporučení pro organizaci.