Informačné preťaženie a polarizácia spoločnosti - Koyš, Samuel; Sigmund, Tomáš; Čermák, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Informačná spoločnosť sa príchodom sociálnych médií a demokratizáciou tvorby informácií stala miestom, v ktorej každý jedinec sa môže stať producentom informácií. Narastajúcim počtom informačných zdrojov sa rovnako zvýšil objem dostupných informácií. Schopnosť človeka absorbovať informácie však zostala za posledné desaťročia nezmenená. Pre konzumentov to predstavuje náročnú úlohu, keďže súčasné kognitívne kapacity nemusia byť postačujúce k efektívnemu spracovaniu všetkých relevantných informácií u jednotlivých tém. Vedie to k tendencii sledované informačné zdroje prefiltrovať, obmedziť rôznorodosť informácií a prispôsobiť príjmový informačný tok k osobným preferenciám. Využitie týchto metód v kombinácii so sociálnymi médiami sa však konzumenti zatvárajú do ideologických bublín, čím sa posilňuje názorová polarizácia. Predkladaná diplomová práca sa zaoberá informačným preťažením a názorovou polarizáciou, ktorej hlavným cieľom je dať tieto dva fenomény do súvislosti. Teoretická časť sa venuje oblasti práce s informáciami. Dôraz sa kladie hlavne na formy získavania informácií, vybrané aspekty ovplyvňujúce spracovanie prijímaných informácií, informačné preťaženie a príčiny posilňujúce vznik polarizovaných skupín. Súčasťou diplomovej práce je empirický výskum, v ktorom je spracovaná analýza vlastností a zvyklostí konzumentov mediálnych správ vo vzťahu k pociťovaniu informačného preťaženia a formovaniu ich sociálneho okolia. V nadväznosti na výsledky analýzy a uvedené teoretické skutočnosti sú na záver práce predložené možné návrhy riešenia, ktoré by mohli pomôcť k zníženiu názorovej polarizácie. Okrem iného je zdôrazňovaná hlavne aplikácia konceptov informačnej gramotnosti do procesu spracovania informácií.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses