Trvale udržitelný rozvoj měst/míst versus overturismus - Bouzková, Sára (2022)
Cílem diplomové práce je na základě zúčastněného pozorování, výpočtu WTTC/McKinsey indikátorů, zodpovězení Kontrolního seznamu pro posouzení rizika overturismu TRAN studie a dotazníkovým šetřením zjistit, zda u destinace Safari Park Dvůr Králové nad Labem dochází k overturismu a následně navrhnout manažerská do-poručení v souladu s udržitelným rozvojem města a cestovního ruchu. Literární rešerše práce diskutuje nejnovější poznatky v oblasti udržitelného rozvoje měst/míst, udržitelného rozvoje cestovního ruchu, dopadů cestovního ruchu na destinaci a overturismus. Dále řeší problematiku měření dopadů overturismu a zmírnění těchto dopadů. V praktické části jsou rozpracovány výše zmíněné výzkumné metody, které potvrdily vysokou koncentraci cestovního ruchu v oblasti areálu Safari parku, jež se směrem od areálu snižuje. Práce obsahuje manažerská doporučení, kterými by se vysoká koncentrace návštěvníků rozptýlila a byla by podpořena motivace k navštívení okolních atraktivit města.