Práce v post Covid-19 prostředí - Shymon, Anna (2022)
Diplomová práce „Práce v post Covid-19 prostředí“ se zabývá problematikou změn, které proběhly na trhu práce ode dne 1. března. 2020, kdy byly v České republice poprvé zmapovány první případy nákazy koronaviru v souvislosti s celosvětovou pandemií Covid-19 až do současnosti. Cílem této práce je identifikovat nastalé změny pohaněné nemoci Covid-19, spojené s pracovním procesem, primárně v sektoru IT v době post Covid- 19. Teoretická část práce obsahuje obecné zjištění o tom, jak koronakrize ovlivnila trh práce. Následně teoretická část se věnuje sběru dat od různých IT společností, změnám na trhu práce IT služeb a zpracovaní rešerší na téma digitální transformace, pohaněnou Covid-19. V praktické části práce byl proveden výzkum pomocí rozhovorů se zaměstnanci IT společností. Data pro výzkumnou část byla získaná pomoci metody etnografie a provedení polostrukturovaných rozhovorů s vybraným vzorkem respondentů. Na základě analýzy shromážděných dat jsou odvozené dílčí závěry. Přínos práce spočívá v analýze ještě dosud podrobně nezpracovaného tématu Covid- 19 ve spojení s trhem práce. Představené závěry rešerší a provedený výzkum je užitečný nejen pro širokou veřejnost, ale i pro zaměstnavatelé, kteří jsou schopni se odrazit od výsledků této práce a zajistit zlepšení své konkurenceschopnosti a také pracovních podmínek pro zaměstnance.