Vizuální pozornost a nákupní záměr spotřebitelů v souvislosti s kavárenskými profily na sociální síti Instagram - Holcová, Adéla (2022)
Bakalářská práce se věnuje vizuální pozornosti a nákupnímu záměru spotřebi-telů v souvislosti s kavárenskými profily na sociální síti Instagram. Vizuální po-zornost a nákupní záměr zkoumá se zaměřením na fotografie s lidmi a s produkty. Pro výzkum zaměřený na vizuální pozornost bylo využito eye-trackingového zařízení a 9 instagramových profilů kaváren z Jindřichova Hrad-ce a Tábora. Nákupní záměr byl zkoumán pomocí dotazníkového šetření. Data z eye-trackingového výzkumu byla analyzována pomocí dvouvýběrového páro-vého t-testu a data z dotazníkového šetření pomocí ANOVA testu s blokovým designem. Výzkum prokázal odlišnosti mezi vizuální pozorností na fotografiích produktů a na fotografiích s lidmi. Z průměru naměřených hodnot pak vyplývá, že vizuální pozornost se zaměřovala více na fotografie s lidmi. Nejvyšší nákupní záměr byl prokázán na profilu s poměrem fotografií 2 (lidé):4 (produkty). Z výzkumu vyšly i další důležité faktory ovlivňující nákupní záměr spotřebitele na Instagramu, například interiér kavárny, estetická stránka profilu nebo kvali-ta fotografií. Z těchto výsledků jsou stanovena doporučení pro kavárny a jejich působení na sociální síti Instagram.