Motivace profesionálních a dobrovolných hasičů - Macková, Kateřina; Tripes, Stanislav; Hiršová, Miloslava, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Profesionální a dobrovolní hasiči jsou neodmyslitelnou součástí celé naší společnosti. Jdou i do míst odkud ostatní utíkají a pomáhají zachraňovat nejen lidské životy. Bez nich bychom nemohli fungovat. Je tedy důležité, aby byli správně motivováni k výkonu jejich činností. Cílem práce je nalézt determinanty motivace u obou skupin hasičů a diskutovat jejich rozdílnosti či podobnosti. V rámci výzkumu bylo provedeno 24 polostrukturovaných rozhovorů s respondenty z obou skupin hasičů. Každému respondentovi bylo položeno 12 stejných otázek. Nahrané rozhovory byly následně přepsány a zpracovány pomocí otevřeného kódování. Výsledky výzkumu ukázaly, že je motivace obou skupin hasičů velmi podobná. Prvotní motivací pro všechny je pomáhat druhým a jsou pro ně také důležité sociální důvody a podpora. Rozdílem však je finanční motivace profesionálních hasičů, která se těm dobrovolným nedostává a je tedy potřeba motivovat je o to více uznáním, či poděkováním za jejich vykonanou práci. Výstupem této práce je navržený systém motivace pro obě složky záchranného systému s ohledem na činnosti, které vykonávají.
Vedoucí práce: Stanislav Tripes
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses