Právní aspekty obchodních sporů mezi Čínou a Austrálií na půdě WTO - Averchenko, Yehor; Grmelová, Nicole, 1975-; Levý, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Existence mechanismu, který by reguloval vznikající rozpory, je proto nutností. V systému Světové obchodní organizace byl tedy vytvořen a aktivně funguje mechanismus pro řešení obchodních sporů mezi účastníky mezinárodního trhu zboží a služeb. I přes podrobnou a přesnou úpravu postupu řešení obchodních sporů se v praxi nelze vyhnout problémům. Podle dokumentů WTO mají všechny členské státy přístup k mechanismu řešení sporů, ale rozvojové země tuto možnost využívají mnohem méně často než rozvinuté země. To je způsobeno především tím, že nedostatek finančních prostředků a obtíže při hledání kvalifikovaných odborníků, kteří by se takovými případy zabývali. Aspekty těchto sporů jsou předmětem mého bakalářského výzkumu. Rozdíly v rozsahu úspor jsou obzvláště patrné. Zde je třeba být opatrný, protože jednou ze zásad WTO pro řešení sporů je zákaz diskriminace. Hlavním cílem mé práce je vymezit hlavní právní aspekty obchodních sporů mezi zeměmi na půdě WTO. Tohoto cíle jsem se rozhodl dosáhnout analýzou sporů mezi Čínou a Austrálií. Vedlejšími cíli jsou zhodnocení mechanismu obhodních sporů mezi Čínou a Austrálií, určit příčiny nedokonalostí systému a navrhnout praktická řešení ke zlepšení současné situace.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses