Využitie ECM prístupu v cestovnom ruchu - Strušková, Martina; Malec, Lukáš; Šimpach, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Diplomová práca je zameraná na modelovanie dopytu po cestovnom ruchu v Českej republike, na Slovensku a v Rakúsku. Cieľom práce je zistiť dlhodobé i krátkodobé vplyvy vybraných ekonomických ukazovateľov na dopyt po cestovnom ruchu, ktorý je charakterizovaný počtom prenocovaní zahraničných návštevníkov v daných destináciách. Medzi uvažované ekonomické ukazovatele patria mzdy a platy, relatívne ceny, ceny v danej destinácii a indikátor dôvery služieb. Do modelovania sú zahrnuté i dve dummy premenné, vyjadrujúce ekonomickú krízu a jej dopad na cestovný ruch v roku 2009 a ekonomickú krízu, ktorá vznikla dôsledku pandémie COVID-19. K odlíšeniu a skúmaniu dlhodobých a krátkodobých vzťahov medzi dopytom po cestovnom ruchu a vybranými determinantami je odhadnutý model korekcie chyby (ECM) vychádzajúci z autoregresného modelu s rozloženým oneskorením (ADL). K dosiahnutiu cieľov diplomovej práce je využívaný štatistický program R, ktorý umožňuje grafickú vizualizáciu dát a aplikáciu potrebných štatistických metód a testov. Výsledky poukazujú, že na dopyt po cestovnom ruchu vo vybraných destináciách majú vplyv odlišné ukazovatele. Je zrejmé, že vplyv vybraných ukazovateľov závisí na konkrétnych dátových súboroch súvisiacich s dopytom po cestovnom ruchu v danej destinácii a taktiež na zdrojovom štáte odkiaľ návštevníci prichádzajú. Získané výsledky práce sú podrobne diskutované a porovnané s už existujúcimi prácami. Taktiež sú stručne zhodnotené niektoré výhody vybraných modelov.
Vedoucí práce: Lukáš Malec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses