Využití spojitých rozdělení jako modelů mzdových rozdělení - Abdihoxha, Enxhi (2022)
Tato práce se zabývá popisu spojitých pravděpodobnostních rozdělení vhodných k modelování empirických mzdových rozdělení. V teoretické části se čtenář seznamuje s teoretickými dvouparametrickými, tříparametrickými a čtyřparametrickými spojitými pravděpodobnostními rozděleními a jejich hlavními charakteristikami polohy, variability a tvaru. Druhá část práce se věnuje teoretickému popisu metody maximální věrohodnosti a metody minimální vzdálenosti odhadu parametrů vybraných spojitých rozdělení. Poslední část práce je zaměřená na praktickou aplikaci podrobněji popsaných pravděpodobnostních rozdělení a metod bodového odhadu parametrů na data pocházející ze strukturálních šetření mezd zaměstnanců za rok 2020. Bylo zkoumáno devět pravděpodobnostních rozdělení, přičemž jejich parametry byly odhadnuty dvěma metodami, takže celkem bylo osmnáct modelů. Modely byly porovnány využitím hodnoty věrohodnostní funkce, Akaikeho informačního kritéria a součtu absolutních nebo čtvercových odchylek pozorovaných a teoretických pravděpodobností za všechny intervaly hrubé měsíční mzdy. Modely s více parametry se ukázaly být většinou přesnější, ale neplatilo to rozhodně vždy.