Návrh řešení informační bezpečnosti pro malé organizace - Tvrdoň, Jiří (2022)
Moderní podnikání v současné době vyžaduje zapojení informačních technologií do každodenních činností. K akceleraci celého procesu digitalizace výrazně přispěla pandemie COVID-19. S digitalizací se však pojí zásadní problém týkající se zejména malých podniků bez IT oddělení, u kterých často probíhá digitální pokrok na úkor bezpečnosti. Skutečnost podporuje i absence pro malé podniky přínosných a snadno dostupných standardů, návodů či jiných dokumentů, na kterou upozorňuje agentura ENISA. Proto cílem práce bylo navrhnout řešení informační bezpečnosti malých podniků do 25 zaměstnanců bez IT oddělení, a to v podobě příručky obsahující požadavky, jež představují základní úroveň informační bezpečnosti. Na základě analýzy externích dokumentů, standardů, reportů a firemních doporučení vznikla sada 96 požadavků, které danou úroveň zajišťují. Transformací těchto požadavků vzniklo 147 výběrových kritérií, pomocí nichž, v rámci autorem vytvořeného nástroje, bylo vyhodnoceno 40 vhodných bezpečnostních služeb/nástrojů. Následně byly minimální požadavky vyhodnoceny za pomocí polo-strukturovaného rozhovoru s auditorem společnosti BluePartners s.r.o., kde obsah příručky dosáhl 86,41% shody z hlediska posouzení jejich vhodnosti pro cílové podniky. V poslední části práce byla posuzována úroveň souladu s danými požadavky v rámci tří malých společností, a to s průměrným výsledkem 65% shody, což potvrzuje původní premisu nedostatečné úrovně informační bezpečnosti, a tedy i potřebu dané příručky.