Ukazatele produktivity kapitálu - Zemanová, Věra (2022)
Diplomová práce poskytuje náležitý popis ukazatelů produktivity kapitálu. V teoretické části práce jsou popsána fixní aktiva, produktivita kapitálu a multifaktorová produktivita. Fixní aktiva, která jsou v této práci uvažována z hlediska pojetí národních účtů, slouží k ocenění vstupu kapitálu. Smyslem kapitálu je, aby byl s jeho pomocí efektivně vytvořen produkt. Bez strojů nebo pracovních budov se výrobní proces neobejde. Ukazatele produktivity kapitálu indikují efektivitu využití kapitálu ve výrobním procesu. Pro odhad produktivity kapitálu můžeme použít reálný nebo nominální ukazatel produktivity kapitálu, kapitálovou intenzitu a kapitálovou vybavenost práce. V praktické části je kladen důraz na výpočet a prezentaci konkrétních ukazatelů produktivity kapitálu na základě dat Českého statistického úřadu. Předmětem zájmu je produktivita kapitálu v české ekonomice. Tradiční ukazatele produktivity kapitálu jsou v této práci odhadovány na úrovni celé ekonomiky, podle jednotlivých typů aktiv a pro jednotlivá odvětví. Méně známým ukazatelem produktivity kapitálu je kapitálová vybavenost práce. Tento ukazatel je v práci vypočítán na úrovni celé ekonomiky a v odvětvovém členění. Práce pojednává o ukazatelích multifaktorové produktivity a způsobu jejich výpočtu. V praktické části jsou odhadovány a prezentovány konkrétní ukazatele formou hrubého tempa růstu multifaktorové produktivity. Úrovněmi výpočtu jsou celá ekonomika a jednotlivá odvětví.