Hodnocení vývojových tendencí a vztahů nezaměstnanosti v regionech Visegrádské čtyřky - Toman, Ondřej (2022)
Tato bakalářská práce je zaměřená na popis vývoje míry nezaměstnanosti a dlouhodobé nezaměstnanosti v regionech soudržnosti Visegrádské čtyřky. V práci jsou rozebrány různé druhy nezaměstnanosti s jejím ekonomickým a sociálním dopadem a přirozená míra nezaměstnanosti. Cílem práce je za pomoci faktorové analýzy rozlišit trendy ve vývoji ukazatelů nezaměstnanosti s následným využitím různých druhů exponenciálního vyrovnávání k modelování předpovědí pro roky 2020–2021 s dalším porovnáním se skutečností během kovidové krize v České a Slovenské republice. Faktorová analýza s rotací varimax poskytuje uspokojující rozlišení průběhů všech proměnných. Na druhou stranu bodové i intervalové odhady předpovědí pomocí exponenciálního vyrovnávání jsou značně vychýlené. Odhady míry nezaměstnanosti jsou, vlivem korona krize začínající v prvním roku předpovědi, podhodnocené a zároveň závislé odhady podílu dlouhodobě nezaměstnaných jsou nadhodnocené. S tímto vlivem se však z empirických dat z let 2010–2019 nedalo počítat.