Vnímání nápojů a jejich vlivů na charakter postavy v audiovizi - Šperl, Filip (2022)
Práce se zaměřuje na podstatu fungování nápojů ve filmu jako způsob prohlubování charakteru postavy. Cílem bylo ukázat, že i rekvizity mají efekt na to, co si o postavě myslíme, jaké konkrétní efekty mají čtyři vybrané nápoje a zda vliv funguje i podvědomě nebo dokonce proti osobním názorům. Teoretická část rozebírá, co vše může v jednom záběru ovlivnit divákův názor a jak tyto aspekty využít k vytvoření co nejneutrálnější záběru, kde bude efekt nápoje dominovat. Praktická část popisuje, jak neutrální záběry vznikly a kvantitativní dotazníkové šetření na ně navazující pak zkoumalo, jak divák vnímá postavu na videu, když se může odrazit jen od velice mála věcí. Hypotézy o vlivech byly zhruba v polovině případů potvrzeny a vztah mezi postavou a rekvizitou opravdu existuje.