Anonymizace osobních údajů pomocí metod hlubokého učení - Ondrášek, David (2022)
Tato práce se zabývá problematikou anonymizace osobních údajů v nestrukturovaných textech, konkrétněji potom doménově specifickou detekcí a klasifikací osobních údajů v různých typech vstupních dokumentů. Cílem této diplomové práce je navrhnout a implementovat prototyp modulárního anonymizačního nástroje, který je možné jednoduše programaticky upravit pro klasifikaci jmenných entit v různých doménově specifických typech vstupních dokumentů ve formátu nestrukturovaného textu. Při implementaci anonymizačního nástroje je využito technik hlubokého učení a dojde pomocí frameworku spaCy k vytrénování vlastního multilingvního Named Entity Recognition modelu, který je následně integrován do samotného anonymizačního nástroje, vyvinutého pomocí SDK Presidio. Nástroj je upraven pro konkrétní doménově specifickou aplikaci klasifikace osobních údajů v dokumentech nahrávaných do Veřejného registru smluv.