Mohou kryptoměny nahradit korunu (fiat měnu) a co k tomu potřebují? - Pur, Jiří; Sudzina, František; Perzina, Radomír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Diplomová práce se věnuje aktuálnímu tématu moderní doby – kryptoměnám. Je zaměřena na jejich podstatu a využití, přičemž snahou je porovnat je s fiat měnami. Cílem teoretické části práce je nabídnout vhled do problematiky a vymezit základní teoretická východiska. Teoretická část je uvedena historií měn a vývojem kryptoměn. Dále je konkrétněji zaměřena na kryptoměny jako takové, přičemž bylo záměrem definovat klíčové pojmy, kterými jsou na příklad „digitání měna“, „forks“ a „blockchain“. Práce je koncipována tak, aby byl popsán jednak postoj státu k tomuto trendu v souladu s aktuálními odbornými zdroji a tak, aby byly představeny i možné limity kryptoměn z pohledu odborníků, kteří se problematikou zabývají. Průzkumná část práce předkládá kvantitativní šetření a jeho závěry, které navazují na teoretický rámec práce. Celý design průzkumu je postaven na kvantitativním dotazníkovém šetření, které přináší odpověď na hlavní výzkumnou otázku, a to, zda „kryptoměny mohou nahradit fiat měny“. Pro účel kvantitativního šetření byl využit nestandardizovaný elektronický dotazník vlastní tvorby, jehož struktura se opírá o publikace vydané ve vědeckých databázích, ale vychází na příklad také z Technology Acceptance Modelu a dotazníku Big Five Inventory. Cílovou skupinou, které byl dotazník distribuován, a která splňovala kritéria pro zařazení do průzkumu, byli členové skupin sociální sítě. Osloveno bylo 5 facebookových skupin s celkem cca 15 000 členy. Záměrem průzkumu bylo ověřit, jaký pohled respondenti zaujímají ve vztahu k hlavní výzkumné otázce: Zda kryptoměny mohou nahradit korunu - fiat měnu. Komparace odpovědí dotazníkového šetření se studiem odborné literatury zprostředkovává v závěru práce odpověď na hlavní výzkumnou otázku, a to, že v současné době fiat měnu ne
Přestože diplomová práce přináší zejména teoretický souhrn s nabídkou dalšího využití nástroje pro kvantitativní šetření – vlastního dotazníku, otevírá možnosti rozvedení průzkumného záměru a dalšího vědeckého bádání.
Vedoucí práce: František Sudzina
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses