Volba druhu pohonu osobního automobilu s využitím metod operačního výzkumu - Polák, Jan (2022)
Cílem této diplomové práce je pomocí aplikace metod vícekriteriálního hodnocení variant nalézt optimální servisní a manažerské vozidlo dle požadavků členů společnosti Oxytec s.r.o. a současně tím sestavit metodickou příručku pro hledání optimální varianty těchto vozů. V práci je nejprve přehled jednotlivých metod, které jsou využity pro analýzu. Dále obsahuje stručný výčet pohonů, které jsou analyzovány. K analýze jsou využity metody pracující s kardinální informací a to TOPSIS (minimální vzdálenost od ideální varianty), WSA (maximalizace užitku) a PROMETHEEE (preferenční relace). Na konci je nalezena optimální varianta obou vozů a provedena citlivostní analýza vlivu týdenního nájezdu na týdenní náklady a analýzu vlivu ceny pohonných hmot na výsledek analýzy