Srovnání vybraných softwarů pro analýzu dat z hlediska grafických výstupů - Jiráň, Dominik; Löster, Tomáš, 1980-; Danko, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá grafickou analýzou dat v MS Excel, R a Python s hlavním důrazem na tvorbu grafického výstupu. Jednotlivá prostředí jsou krátce představena včetně využívaných specifických knihoven nebo balíčků. Navazující kapitoly se zaměřují vždy na jeden specifický typ grafické analýzy nad vybraným datovým souborem. Je zde popsán přístup k tvorbě daného výstupu ve všech zmíněných programech, včetně implementačního kódu. Následně je představen možný grafický výstup včetně popisu specifických vlastností a v závěrečné části i porovnávaní a zhodnocení využití a možností daného programu pro zvolenou grafickou analýzu. V závěru práce jsou zhodnoceny celkové výhody a nevýhody využití jednotlivých programů. Hlavní výhoda programu MS Excel je intuitivní tvorba grafů a také vzhledová stránka. Naopak nevýhoda je při tvorbě komplexnějších grafů, kterým dost často předchází složitější cesta pro nastavení vstupu. Hlavní výhodou R a Pythonu je možnost upravit kterýkoliv prvek grafu a také volně dostupné balíčky, které rozšiřují možnosti při tvorbě grafů. Nevýhoda těchto programů je nezbytná znalost základní syntaxe při psaní příkazů.
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses