Analýza kvality otevřených dat Prahy - Hrdý, Daniel; Chudán, David; Dudáš, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou dat zveřejňovaných státními institucemi na internetu. Práce zkoumá fenomén „otevřených dat“ a rozděluje se na 2 části. V úvodní, teoretické části, je prozkoumána historie otevřených dat jako konceptu, jejich vývoj na území ČR a srovnání se sousedními zeměmi a stavem dat u nich. Dále jsou popsány základní principy publikace otevřených dat se zaměřením na datovou kvalitu a pravidla při jejich tvorbě a zveřejňování. Praktická část pokračuje průzkumem portálu otevřených dat hlavního města Prahy z hlediska informační architektury, návrhu webu a celkové kvality dat zveřejňovaných na stránkách. Průzkum probíhá na úrovní jednotlivých datových sad, ve kterých jsou hledány prohřešky vůči pravidlům definovaným v teoretické části. Cílem je zmapovat situaci a popsat chyby, kterých se organizace publikující data dopouštějí.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses