Útlum sezónnosti v typicky sezónních demografických časových řadách za posledních 10 let - Janušková, Ester (2022)
Tato práce se zabývá analýzou sezónnosti v typicky sezónních demografických časových řadách v letech 2000 až 2020. Cílem práce je analýza sezónnosti počtu živě narozených a počtu uzavřených manželství v měsíčních časových řadách v České republice a Švédsku. Zároveň je práce zaměřena na ověření hypotézy, zda sezónnost v těchto časových řadách s postupem času klesá, tedy zda nastává její útlum s ohledem na změnu chování společnosti za posledních 10 let. Z teoretického hlediska jsou zde vysvětleny jednotlivé demografické procesy, kterými se práce zabývá a metodologie časových řad. Pro zkoumání sezónnosti v časových řadách jsou použity průměrné sezónní indexy a porovnání sezónnosti ve dvou obdobích je prováděno pomocí speciálního statistického ukazatele. Kromě uvedené analýzy sezónnosti práce obsahuje porovnání demografických procesů dvou odlišných zemí z hlediska kultury a smýšlení společnosti, a to České republiky a Švédska.