Analýza portfólia komerční banky pomocí statistických metod - Janoch, Martin (2022)
Tato bakalářská práce má za cíl analýzu reálných dat o úvěrech klientů pocházejících z jedné z českých stavebních spořitelen. Ve svém úvodu definuje základní pojmy týkající se úvěrů poskytovaných stavební spořitelnou, včetně vysvětlení pojmů charakterizujících rizikovost smlouvy, jmenovitě DSTI, DTI a LTV. Vysvětluje použité metody popisné statistiky, analýzy závislosti a analýzy časových řad, které byly v práci použity. Dále se věnuje popisu dat a jejich vizualizaci pomocí grafů a tabulek. Velmi zajímavé zjištění je, že během posledních tří let výrazně narostly objemy čerpaných úvěrů, a to v průměru až o téměř 930 000 Kč mezi roky 2019 a 2021. Rovněž došlo ke zjištění, že mezi roky 2019 a 2021 poměrně výrazně rostlo průměrné zadlužení vyjádřené ukazateli DSTI a DTI. Dále zkoumá vliv různých sociodemografických údajů na parametry úvěru, a to konkrétně jeho výši, či ukazatele charakterizující rizikovost klienta. Muži čerpají v průměru o 25% vyšší úvěry než ženy. Nejvyšší úvěry rovněž čerpají osoby s vysokoškolským vzděláním. Práce analyzuje vývoj výše úvěru, měsíčního příjmu žadatele a počtu uzavřených smluv za jednotlivé měsíce v období od ledna 2019 do února 2022. Průměrné relativní přírůstky činí u vývoje příjmu 0,61%, v případě objemu úvěru 1,11% a u počtu smluv −2,15%. Z analýzy časových řad vyplývá podstatný pokles počtu uzavřených smluv i výše objemu úvěru na konci roku 2021. Tyto časové řady jsou ve druhé části jejich analýzy rovněž rozděleny podle pohlaví, vzdělání, typu úvěru a kraje bydliště žadatele.