SCRUM Tailoring : dopady přizpůsobování prvků agilní metodiky SCRUM - Smrček, Ondřej; Remta, Daniel; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tématem práce je fenomén SCRUM Tailoring neboli šití metodiky SCRUM na míru. Metodika SCRUM je v praxi nejpoužívanější metodikou pro řízení projektů. Přesto se většina týmů neřídí podle oficiálního průvodce metodiky a nějakým způsobem si metodiku SCRUM z různých důvodů upravují. Některé úpravy metodiky SCRUM, které týmy často využívají mohou být nejen prospěšné, ale naopak i škodlivé. Hlavním cílem této práce je navrhnout doporučení pro zlepšení aktuálního stavu využívání fenoménu SCRUM Tailoring takovým způsobem, aby byly implementovány jen úpravy metodiky SCRUM, které jsou prospěšné a zároveň se eliminovaly úpravy, které jsou škodlivé. Návrh doporučení vychází ze zhodnocení fenoménu SCRUM Tailoring v rámci jeho využívanosti a prospěšnosti pro týmy, projekty a organizace. Zhodnocení fenoménu probíhalo prostřednictvím kvalitativního výzkumu pomocí polostrukturovaných rozhovorů s 8 zástupci z různých týmů, které se zabývají vývojem software a používají metodiku SCRUM. Jednotlivé týmy pochází z různých odvětví a organizací. Použitím tematické analýzy byly zkonstruovány výsledky výzkumu této práce. Výsledky výzkumu prezentují v rozsahu výzkumného vzorku 9 nejvíce používaných úprav metodiky SCRUM, 8 nejrozšířenějších důvodů k úpravám metodiky SCRUM, 11 základních dopadů úprav metodiky SCRUM, 5 nejvýznamnějších výhod a 5 nejčastějších nevýhod úprav metodiky SCRUM. Dopady úprav metodiky SCRUM jsou dále rozděleny na 4 pozitivní, 5 negativních a 2 neutrální dopady metodiky SCRUM. Na základě výsledků výzkumu je v práci navrženo doporučení ve formě modelu SCRUM Tailoring, které týmům napomáhá k navrhování a implementaci takových úprav, které jsou pro tým prospěšné.
Vedoucí práce: Daniel Remta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses