Big Data architektura v informační bezpečnosti - Nguyen, Phuong Anh; Slánský, David; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato diplomová práce studijního programu Data a analytika pro business se zabývá návrhem big data architektury pro řízení informační bezpečnosti. Vývoj v technologiích představuje pro bezpečnostní týmy nové výzvy. V dnešní době podniky shromažďují a uchovávají obrovské množství dat o aktuálním stavu své IT infrastruktury. K včasné identifikaci možných hrozeb v informační bezpečnosti a předpovědi dalších rizik, spojených s výskytem těchto hrozeb, je potřeba mít tato data správně a rychle zpracovaná. Se zvyšujícím se objemem a složitostí dat je nemožné analyzovat shromážděná data pomocí tradičních bezpečnostních nástrojů a systémů. Diplomová práce se zabývá tím, jak lze využít big data při řešení informační bezpečnosti. Cílem práce je navrhnout architekturu pro centrální dohledový systém, která integruje nové technologie, pracující s vysokými objemy dat běžně označované pod pojmem big data do stávajícího řešení architektury informační bezpečnosti pro řešení velmi komplexních útoků a automatizaci činností bezpečnostní reakce. Tato architektura rozpoznává neobvyklé vzorce chování a trendy, které umožnují předvídat bezpečnostní incidenty. Návrh architektury byl vytvořen s využitím rámce pro podnikovou architekturu TOGAF podle metodiky vývoje architektury ADM.
Vedoucí práce: David Slánský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses