Analýza trendů udržitelného rozvoje podnikového IS/IT - Kovář, Martin (2022)
Tato diplomová práce má za cíl analyzovat a popsat nejnovější trendy a možnosti udržitelného rozvoje podnikového IS/IT, včetně jejich možné aplikovatelnosti na podnik B. Braun. Součástí cíle je i hodnocení reálného dopadu zjištěných trendů a možností na podnikové IS/IT a udržitelnost ekonomickou, ekologickou i sociální. Udržitelný rozvoj se dostává v současné době zvyšování cen energií a nedostupnosti materiálů stále důležitějším tématem. Podnik B. Braun chce také zlepšit svůj udržitelný rozvoj a zaměřil se i na oblast podnikového IS/IT. Podnikové IT oddělení má vypracovat analýzu možností udržitelného rozvoje IS/IT, ke které má tato diplomová práce přispět. Trendy udržitelného rozvoje podnikového IS/IT byly vybrány na základě systematického sběru dat z mnoha zdrojů, kde kritéria výběru určovala četnost výskytu trendu a informační rámec získaný rešerší odborných zdrojů. Trendy jsou zhodnoceny z pohledu náročnosti na zavedení, finanční nákladovosti, efektu opatření pro podniky a celkového dopadu. Z analýzy IS/IT koncernu B. Braun vyplývá, že zvažovaná opatření koncernového IT oddělení jsou v souladu s udržitelným rozvojem a částečně se překrývají se zjištěnými trendy. Syntézou analýzy opatření plánovaných podnikem a hodnocení aktuálních trendů udržitelného rozvoje pomocí bodování odvozeného od metody METES byly vytvořeny doporučení pro podnik, dle kterých je největší potenciál zlepšení udržitelného rozvoje v edukaci a motivaci uživatelů IT zařízení, například pomocí propagace digitálního úklidu. Dalším opatřením s výrazným potenciálem přispět k udržitelnému rozvoji je prodloužení životního cyklu a ekologická renovace koncových zařízen. Velké množství koncových zařízení a snadnost implementace je přínosné jak v ekonomické, tak environmentální dimenzi udržitelného