Praktická aplikace change-making problemu - Jindrová, Karolína; Sekničková, Jana; Hanousek, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Change-making problém je jednou z nejjednodušších úloh celočíselného lineárního programování a spadá do kategorie úloh batohu. Cílem této bakalářské práce je využít change-making problém k vyřešení tří různých úloh, na kterých je ukázáno, jak lze tento problém řešit. První úloha se zabývá nalezením optimálního řešení ve hře šipek. Toto optimální řešení je spočteno pomocí softwaru MPL for Windows a následně je porovnáváno s řešením získaným pomocí greedy algoritmu, které ale již nemusí být optimální. Druhá úloha ilustruje, jakým způsobem mohou fungovat bankomaty, a optimalizace je opět provedena v softwaru MPL for Windows. Třetí úloha se zaměřuje na to, jak lze change-making problém využít pro optimalizaci časového rozvržení práce servisního technika plynových spotřebičů. Pro optimalizaci je sestavena jednoduchá aplikace v prostředí MS Excel, která k optimalizaci využívá vestavěného řešitele. Na základě výsledků optimalizace je sestaven týdenní rozvrh práce servisního technika, který je aplikován v praxi. Reálný průběh práce technika je zaznamenán a následně jsou oba pracovní rozvrhy mezi sebou porovnány.
Vedoucí práce: Jana Sekničková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses