Analýza determinantů efektivity ekonomických fakult - Čelková, Barbora (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením efektivity českých veřejných ekonomických fakult a jejích determinantů v období 2016-2019. Teoretická část se věnuje modelům hodnocení efektivnosti a dosud provedeným studiím na téma efektivnosti a jejích determinantů v oblastí terciálního vzdělávání. V části empirické je pak pro analýzu efektivnosti fakult využito dvoufázového přístupu. V první fázi je míra efektivnosti vyhodnocena s využitím metody datových obalů, konkrétně je aplikován super efektivní AP model za předpokladů konstantních výnosů z rozsahu. Ve druhé fázi se pak v regresním modelu s fixními efekty pokoušíme získanou efektivnost vysvětlit pěti fakultními charakteristikami. Bylo vyhodnoceno, že míru efektivnosti fakulty pozitivně ovlivňuje procento profesorů v akademickém sboru a procento nepřijatých studentů při výběrovém řízení.