Analýza determinantů efektivity ekonomických fakult - Čelková, Barbora; Jablonský, Josef, 1955-; Dlouhý, Martin, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením efektivity českých veřejných ekonomických fakult a jejích determinantů v období 2016-2019. Teoretická část se věnuje modelům hodnocení efektivnosti a dosud provedeným studiím na téma efektivnosti a jejích determinantů v oblastí terciálního vzdělávání. V části empirické je pak pro analýzu efektivnosti fakult využito dvoufázového přístupu. V první fázi je míra efektivnosti vyhodnocena s využitím metody datových obalů, konkrétně je aplikován super efektivní AP model za předpokladů konstantních výnosů z rozsahu. Ve druhé fázi se pak v regresním modelu s fixními efekty pokoušíme získanou efektivnost vysvětlit pěti fakultními charakteristikami. Bylo vyhodnoceno, že míru efektivnosti fakulty pozitivně ovlivňuje procento profesorů v akademickém sboru a procento nepřijatých studentů při výběrovém řízení.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses