VYBRANÁ FINANČNÍ A POJISTNÁ RIZIKA PENZIJNÍCH POJIŠTĚNÍ - Kabátek, Jan (2022)
Tato práce zpracovává cashflow model pro dobrovolné penzijní pojištění. V první části je vysvětlení základních pojmů z oblasti důchodových systémů a životních pojištění. Ve druhé části práce je detailní popis cashflow modelu a s ním souvisejících výpočtů. V poslední části je modelování různých scénářů potenciálního budoucího vývoje a ocenění jejich rizik k 31.12.2021. Ve scénářích je pohled na vývoj úrokových a diskontních měr, stornovosti, úmrtnosti a jejich některých kombinací. Úmrtnost je modelována odstraňováním vlivu některých nejčastějších příčin smrti v České republice a úrokové míry.